Adalet

 2025 yılı hepimize öncelikle Sağlık, Sıhhat ve Afiyet getirmesini dilerim.


Siyasi Partiler ister iktidarda olsun ister Muhalefette; sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket edebileceklerini düşünüyorlar ise, büyük bir YANILGI içinde olduklarını göreceklerdir. Çünkü her ne kadar siyasi partiler bir çıkar etrafında toplanan homojen olmayan bir grup ise;  Anayasa onların hareket alanlarını ve işlevlerini sınırlamaktadır. Siyasi Partiler devlet yardımı ile geçinen bir örgüttür. Tabii ki bu devlet yardımı ile geçinmek pek mümkün değildir. O zaman Sponsorlar Destekçiler; en tabii hak olarak KARŞILIK bekleyenler; mali açıdan devreye girerler. 

Devlet Anayasa ile vatandaşa hizmet GÖTÜRMEK için var olan bir teşkilattır. Vatandaşın Devlet kapısında Hizmet dilenmesi esas değil, Devletin, mali imkanları ile; Hizmet götürmesi esas dır. Vergi konusu burada devreye girer; Vergi ile Saltanat mı yaşanacak yoksa Kalkınma mı olacak?

Siyasi Partiler seçim ile bu devlet aygıtının daha verimli, veya iddalarına göre daha iyi çalışması için, Genel ve/veya yerel seçimlerde birbiri ile yarışır. Seçim sonucuna göre bir siyasi parti kadrosu ve/veya siyasi partiler "ortaklığı" kadrosu işi deralır. Kanımca ortaklık, uzlaşı gerektirdiğinden, yani koalisyon daha verimli bir çalışma biçimi.

Seçimin sonucunu belirleyen ise Vatandaş, yani seçme yeterliliği bulunan kişi. Siyasi Parti seçimi kazanınca, kendi örgüt üyelerine bir kapı açılır. İktidar kapısı, bu siyasi parti örgüt üyeleri bu kapı sayesinde işlerini, genelde ekonomik çıkar işlerini,  daha rahat sürdürebilir. Örneğin siyasi partiye mensup bir işadamı inşaat için ruhsat işlerini daha hızlı haleder. Diğer firmalar ve iş adamları ise siyasi partiyi destek vermedikleri takdirde, siyasi parti tarafından göz ardı edilirler.

Aslında karmaşık gibi görünen bir ilişki ağı  çok basittir.


Siyasi Partiler, bir çıkar örgütüdür. Günümüzde bu çıkar daha çok Ekonomiktir.

Siyasi Partilerin bir kısımı geçmişinde silahlı mücadele vermiş olan örgütlerdir.

Siyasi Partiler Hiyarşik bir yapı ile yönetilir. 

Siyasi Partiler ülke pastasının dağılımında en büyük payı almak için yarışır. 


Devlet ise HERKESE, tüm vatandaşlarına Hizmet götürmek için veya Hizmet görmek için var olan bir teşkilattır. Tarafsız bir şekilde, Anayasanının belirlediği şekilde Hizmet yerine getirmek ile sorumludur.

Comments

Popular posts from this blog

Risk with Financial Instruments

Amnesty International: Israel begeht Völkermord an Palästinensern im Gazastreifen

DANKESCHÖN US-KONGRESS